Delicios – retete mic dejun (1)


Am tot auzit cu totii ca cea mai importanta masa a zilei este micul dejun, dar cati dintre noi realizam cu adevarat acest lucru? Imi aduc aminte ca in urma cu ceva timp raspundeam oricui ma intreba ca nu pot manca de dimineata. Dar orice invat are dezvat, absolut orice invat! Credeti-ma, vorbesc din experienta! Si uite asa, in acest moment realizez cat de importanta e masa de dimineata si, odata obisnuita cu acest fapt, nu mai trece nici o dimineata in care sa nu mananc ceva inainte de a-mi bea cafeluta.

De curand, prietena mea draga m-a intrebat ce mai pregatesc eu la micul dejun? I-am promis ca voi posta aici cateva din „secretele mele”. Bineinteles ca stim cu totii retetele clasice pentru dejunul de dimineata, dar mai sunt si cateva pe care cu siguranta nu le-am testat chiar toti. Fara a avea pretentia de a inova in domeniu, va voi impartasi si voua o parte din aceste minunate retete pentru micul dejun si nu numai, in sensul ca unele pot fi folosite si ca aperitive pentru atunci cand va vin prietenii in vizita sau ca mese decilioase pentru dejunurile intarziate. Acest post este doar un inceput in ceea ce priveste masa de dimineata, urmand sa revin curand cu alte retete.

Aperitive din omleta

Ingrediente: 6 oua, 1 lingura faina, 250 g branza de vaca, 50 g telemea sarata, frunze de salata, rosii, sare, piper, unt pentru prajit

Preparare: Intr-un castron, se bat ouale cu o lingura de faina si sare. Se incinge putin unt intr-o tigaie si se prepara omlete groase de 1 cm. Apoi, fiecare omleta se taie in fasii egale si se pastreaza la cald. Se amesteca branza de vaca cu telemeaua rasa. Rosiile se curata de pielite si de seminte, apoi se taie cubulete si se scurg putin de suc. O parte din compozitia de branza se amesteca si cu rosiile taiate, apoi se intinde pe cateva fasii de omleta si se ruleaza. Celelalte fasii de omleta ramase se ung cu un strat de branza, peste care se pun frunze de salata verde si se ruleaza. Se servesc calde sau reci, ornate cu ceapa verde sau patrunjel verde.

Omleta cu somon afumat (frittata)

Ingrediente (pentru 5-6 persoane): 1 lingurita unt, o ceapa rosie medie tocata marunt, 12 oua mari, 3/4 cana lapte (187 ml), 1 ardei rosu si 1 ardei galben, tocati marunt, 1/2 cana arpagic tocat, 1/2 cana busuioc verde, 3/4 lingurita piper negru, 1 lingurita sare, file somon afumat, 3/4 cana branza feta.

Preparare: Intr-o tigaie adanca se topeste untul si se calesc ceapa si ardeii cca. 3 min, pana se inmoaie si devin translucide. Separat, intr-un bol mare se bat ouale impreuna cu laptele, busuiocul si arpagicul. Aceasta mixtura se pune in tigaie peste legumele calite, se amesteca putin si apoi se coace omleta. Cand e aproape gata se adauga deasupra bucati rupte de somon si branza feta zdrobita cu mana si se da la cuptor pentru 10-15 min. Dupa 5 min, timp in care se lasa deoparte sa se linisteasca, omleta poate fi servita, taiata in bucati, fierbinte sau la temperatura camerei.

Dejun rapid

Ingrediente: paine mai veche, sunca, legume (eu folosesc de obicei ardei), cascaval, unt, 2-3 oua, sare si piper, lapte (in functie de tava, cit sa acopere piinea).

Preparare: Piinea se taie felii, indepartandu-se marginile mai tari. Se unge o tava cu unt, se aseaza feliile de paine uniform si se ung cu unt. Peste paine se aseaza feliile de cascaval, sunca si ardeii (sau alte legume, dupa preferinta). Laptele se amesteca cu ouale si se rastoarna in tava peste paine. Se asezoneaza cu sare si piper si se da la cuptorul preincalzit, cca. 15 min, pana se rumeneste frumos.

Shake de fructe

120 g lapte, 120 g iaurt degresat si 120 g fructe boabe (de exemplu, cirese, struguri, afine, stafide etc). Se mixeaza toate intr-un shake racoros si sanatos (proteine: 9,6g; carbohidrati: 46 g; grasimi: 2,3 g; zahar: 40,6 g; fibre: 2 g, calorii: 236).

4 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Ovi spune:

    Superb, mic-dejunul campionilor 😉
    Arata extraordinar!

    1. Gabriela spune:

      Si e si bun…. sa stii!

  2. miha spune:

    ai devenit o specialista in ” ale gurii ” puiu, retetele tale sunt super, prezentarea e excelenta, nu stiam ca esti asa de priceputa si ca te pasioneaza asa de mult. felicitari si mult spor in continuare. sper sa mananc in curand din bunatatile tale in restaurantul tau. te pupacesc

    1. Gabriela spune:

      Ma bucur tare mult sa te regasesc aici.., de asemenea, ma bucur ca-ti plac retetele mele…si sper sa fie cum zici tu si sa ne vedem sanatoase la deschiderea restaurantului!;) cu tare mare drag!

Lasă un comentariu