Duminica tolanim


Cat de tihnite sunt momentele cand iti petreci ziua intreaga in compania familiei sau alaturi de prieteni, savurand o masa copioasa, band un cocktail deosebit, stand tolanit pe divan, balansoar sau hamac (dupa caz)… ziua de duminica asa si trebuie sa fie! macar atat meritam sa ne oferim fiecare dintre noi dupa o saptamana incarcata in care alergam cu treburile de serviciu, stam blocati in trafic, asteptam la cozi ca functionara x sa ne rezolve anumite formalitati si lista poate continua.

Zilele de duminica mi-au tihnit de cand ma stiu. Imi amintesc chiar si de zilele copilariei mele cand, dupa masa de pranz, stateam cu totii la televizor si ne uitam la una din rarele emisiuni de divertisment din „perioada rosie”: Un zambet pe 16 mm…

Astazi este o zi din aceea…linistita! E duminica! Este o zi din „seria ploioase”, asa ca astazi stam in casa. „Ne tragem sufletul” in sanul familiei si daca si niste prieteni ne vor trece pragul casei, si mai bine va fi…

Pentru un moment de repaus ca acesta nu se poate sa nu fi pregatit ceva „de rontait” si de baut. Asa ca avem cornulete cu branza si susan langa o bere, pentru cei care prefera varianta sarata si prajitura cu banane si un vin alb demidulce, pentru cei care prefera o gustare dulce.

Pentru cei interesati, postez mai jos retetele. O duminica frumoasa tuturor!

Cornulete cu branza si susan

  • Timp de preparare: 40 minute
  • Timp de coacere: 30 minute
  • Complexitate: medie
  • Numar de portii: 6

Ingrediente:
Aluat: 20-25 g  drojdie, 250 ml lapte, 1 galbenus, sare, faina cat cuprinde.
Umplutura: 300 g branza telemea, 2 oua, marar verde, susan.

Preparare: Se inmoaie drojdia in putin lapte caldut, se adauga 2 linguri de faina si se lasa sa dospeasca maiaua. Intr-un vas mare se amesteca maiaua dospita cu putina sare, galbenusul, restul de lapte si faina. Se framanta un aluat moale si se lasa la crescut cel putin 1 ora. Din aluatul crescut se intinde o foaie nu prea groasa, care se taie in patrate. Pe fiecare patratel se pune cate o lingurita din umplutura de branza (telemea rasa frecata cu oua si cu marar verde tocat). Se ruleaza aluatul in diagonala, formand cornulete. Acestea se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt, se ung cu galbenus, se presara susan si se coc la foc potrivit. Merge o blonda langa ele…o bere blonda, sigur ca da!;)

Prajitura cu banane 

  • Timp de preparare: 30 minute
  • Timp de coacere: 30 minute
  • Complexitate: medie

Ingrediente: 6 oua, 120 g zahar, 120 g faina, 15 ml zeama de lamaie, 200 g jeleu de fructe rosii, 4-5 banane, 500 g frisca, 1-2 esente rom, 2 linguri nuca de cocos 

Preparare: Se bat albusurile spuma, se adauga zaharul si romul si se bate in continuare, pana cand se intaresc, se adauga galbenusurile pe rand si se bate mereu. Se adauga faina si se amesteca usor cu telul, numai prin rasturnare de jos in sus. Dupa ce este copt si racit, se taie pandispanul in doua, pe orizontala. Peste prima foaie se intinde ½ din jeleu (puteti folosi si un gem consistent de fructe rosii, dupa preferinta), apoi jumatati de banane, apoi frisca. Se pune a doua foaie peste care se intinde restul de jeleu si se acopera cu jumatati de banane. Se presara nuca de cocos. Se lasa la rece. Dupa ce se inmoaie suficient, este un adevarat deliciu racoros de vara.

Foamea-i cel mai bun bucatar. Pofta buna! Fames est optimus coqus. Bon Appétit!

3 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Gabriela spune:

    Cornuletele nici nu au apucat sa se raceasca. Au fost super pufoase si gustoase! Va asigur ca reteta merita incercata!

    1. miha spune:

      mda puiu, si mie mi-a placut sa trandavesc duminica, dar acuma e imposibil, poate cand imi pleaca piticii la facultate :))

      1. Gabriela spune:

        Inteleg ca acum nu mai ai chiar atat de mult timp, dar fa-ti macar putintel!
        Ia-ti portia de tolaneala, cand dorm ei…. ca tre’ sa doarma! Pai, altfel cum sa ajunga la facultate!;)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s