5 comentarii

Clatite pufoase


Cu legume, cu branzeturi, cu carne si sosuri, cu gem, dulceata, ciocolata si inghetata, delicioase si usor de facut (daca treci cu vederea momentul cand trebuie prajite), clatitele au multe retete si inca si mai multe umpluturi. Reteta cunoscuta romanilor este cea de clatite subtiri cu diverse umpluturi, impachetate dupa priceperea si creativitatea bucatarului. Americanii prefera clatitetele groase si pufoase ce nu se ruleaza, iar clatitele rusilor sunt delicioasele blinele, ce pot fi servite langa mancaruri sarate sau dulci. Astazi facem clatite subtiri si pufoase, ca ”la mama-acasa”. Gata cu vorba. La treaba!

Aluat de clatite

Ingrediente: 125 g faina, un varf de lingurita de sare, 2 oua batute, 300 ml lapte, 3 linguri ulei de floarea-soarelui, 1 lingurita esenta de vanilie (doar pentru clatitele care vor avea umplutura dulce).

Preparare:

Faina se cerne intr-un bol incapator si se adauga sarea. In mijloc se face o adancitura si se adauga ouale. Se amesteca cu ajutorul unei linguri de lemn si, cand s-a format un aluat destul de gros, care nu mai poate primi faina, se incorporeaza treptat laptele, evitand pe cat posibil formarea de cocoloase. Se acopera vasul si se da la rece minimum 30 de minute, de preferat 2 ore. Astfel clatitele vor iesi subtiri. 
Pentru a obtine clatite pufoase, unele retete sfatuiesc sa se inlocuiasca 1/2 pahar de lapte cu apa minerala.
Intr-o tigaie incinsa si unsa cu un servetel de hartie  sau o pensula inmuiata in ulei, se toarna cate un polonic mic din compozitie si se inclina tigaia astfel incat clatita sa se intinda uniform. Se prajeste clatita pana cand marginile devin crocante si compozitia se patrunde, apoi se intoarce si se prajeste si pe cealalta parte. Se repeta procedeul cu aluatul ramas. Se unge tigaia la fiecare 2-3 clatite. Daca prima clatita este prea groasa, se mai adauga lapte in compozitie pentru a o dilua. Clatita prajita pe ambele parti se scoate pe o farfurie si se tine la cald. (Pentru a se pastra calda pana in momentul servirii, clatita se poate tine in cuptorul preincalzit). Din continutul preparat ar trebui sa iasa 8 clatite mari. Iata mai jos si cateva retete de clatite cu umpluturi delicioase.

Clatite cu cascaval

Clatitele se pregatesc ca in reteta de mai sus. Pentru umplutura, avem nevoie de: 150 g cascaval ras (se poate folosi si branza telemea data pe razatoare), un galbenus de ou, 1 lingura smantana, marar verde tocat (dupa gust). Se amesteca bine, formandu-se astfel umplutura cu care se unge fiecare clatita si apoi se impacheteaza. Se gratineaza la cuptor, timp de 10 minute, cu cascaval ras deasupra. Sunt delicioase servite langa cu smantana sau ca atare. Pot fi servite si reci, la micul dejun sau ca pachetel dat la scoala copilului (in loc de sandwich).

Clatite cu sunca si rosii

Clatitele se pregatesc ca in reteta Aluat de clatite. Pentru umplutura, avem nevoie de: 100 g sunca taiata cubulete mici, o rosie curatata de pielita si tocata marunt, jumatate ceapa tocata cat mai mica. Aceste ingrediente se amesteca si se calesc in tigaia incinsa, intr-o lingura de ulei, pana cand scade toata apa lasata de rosie.  Se ia de pe foc si se lasa la rece, pana cand se raceste complet. Cu aceasta umplutura se unge apoi fiecare clatita si se formeaza pachetele mici, care pot fi servite cu smantana sau ca atare (pentru un plus de gust, pot fi gratinate cu cascaval, in prealabil). Sunt bune si calde si reci.

Pungute cu dulceata

Clatitele se pregatesc ca in reteta Aluat de clatite cu esenta de vanilie. In mijlocul clatitei se pune o lingurita din dulceata preferata. Sunt delicioase cu dulceata de afine, piersici, visine. Marginile clatitei se strang catre mijloc, formandu-se astfel pungute micute, ce se prind la capat cu scobitori. Se servesc ca desert, fiind delicioase cu frisca (sau smantana, dupa gust).

Foamea-i cel mai bun bucatar. Pofta buna! Fames est optimus coqus. Bon Appétit!

5 comments on “Clatite pufoase

  1. Cu o supa usoara inainte, cateva clatite sarate cu smantana la felul doi si o punguta dulce drept desert, poti spune ca ai luat pranzul. Si inca ce pranz…, sa te lingi pe degete, nu alta!

  2. Hey, draga mea verisoara, atit de bine arata clatitele astea ca iti vine sa le maninci cu ochii nu alta, dar mie mi-a crescut putin posteriorul si am reclamatii :( daca poti sa postezi niste retete de dieta ar fi minunat. Pupic.

    • Hey, bine ai revenit pe blogul meu. Nu pot sa cred ca tu te-ai fi ingrasat… daca e asa, mananca si tu mai putin si mai des;)) Sper sa pot posta curand si retete pentru dieta. Te astept sa mai treci pe aici!

  3. Pranzul tau mi-a lasat gura apa. Cu sau fara supa, clatitele astea “miros” demential. Le-as manca pe toate, in ordinea postata de tine…

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: